الأسماك التي تطير
This fish really flies, not just jumps out of water!
هذه السمكة تطير بالفعل، وليس مجرد أنها تقفز من الماء!
We
are used to long distance jumping fish, like the Salmon. But the
Exocoetidae or Flying Fish, is a family of fishes that have the ability
to emerge out of the water and glide for long distances with their
outstretched pectoral fins.
|
اعتدنا
على رؤية السمك ذو القفزات الطويلة مثل سمك السلمون. ولكن أسماك
إكسوسوتيدا أو السمك الطائر هي عائلة من الأسماك لديها القدرة على الخروج
من الماء والتحليق الشراعي لمسافات طويلة بزعانفها الصدرية المفرودة.
|
Their
streamlined torpedo shape helps them gather enough underwater speed to
break the surface, and their large, wing-like fins get them airborne. To
glide upward out of the water, a flying fish moves its tail up to 70
times per second. Once in the air, these fishes can glide for around 50
meters, but some fishes have been recorded to fly up to 200 meters or
more. Some species of flying fish have enlarged pelvic fins as well as
enlarged pectoral fins, which allows them to fly further than the two
winged gliders (up to 400 meters), and have far greater maneuverability.
These fishes are known as four-winged flying fish.
Flying fish is commercially fished in Asian countries such as Japan, Vietnam and China, including the Caribbean. |
إن
شكلها الطوربيدي الإنسيابي يساعدها على استجماع سرعات كافية تحت الماء
للقفز فوق السطح، ثم تقوم زعانفها الكبيرة بحملها في الجو وكأنها الأجنحة.
ولانزلاق تصاعدي للخروج من الماء، تقوم السمكة بتحريك ذيلها حوالي 70 مرة
في الثانية الواحدة. وحالما تصبح في الهواء، فإنها يمكنها التحليق الشراعي
حوالي مسافة 50 مترا، وقد تم تسجيل طيران بعض الأسماك لمسافة تصل إلى 200
متر أو أكثر. وبعض أنواع هذا الأسماك لها زعانف حوضية واسعة إضافة إلى
الزعانف الصدرية الكبيرة، مما يسمح لها بالطيران لمسافات أطول مما تطيره
ذوات الجناحين (حيث تصل إلى 400 متر)، ولها قدرة أكبر بكثير على المناورة.
وتعرف هذه الأسماك بذوات الأجنحة الأربعة.
ويتم صيد هذه الأسماك الطائرة تجاريا في بلدان شرق آسيا مثل اليابان وفيتنام والصين، وكذلك منطقة البحر الكاريبي. |
No comments:
Post a Comment